TÂRGUL NAŢIONAL AL MIERII
B U C U R E Ş T I
8-10 aprilie 2011
Editia de primăvară
Parteneri organizatori:
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
S.C. INSTITUTUL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU
APICULTURĂ S.A.
S.C. COMPLEX APICOL „VECESLAV HARNAJ” S.A.
Bucurându-ne de succesul organizării ultimelor ediţii ale Targului Naţional al Mierii, în contextul conştientizării importanţei produselor apicole pentru sănătate, am considerat că a ar fi deosebit de util să venim în sprijinul consumatorilor, dar şi apicultorilor producători cu o încă o ediţie a acestui eveniment –ediţia de primăvară.
Ca urmare, şi în acest an, suntem deosebit de onoraţi să vă invităm să participaţi la Ediţia a IV-a a Târgului Naţional al Mierii – Bucureşti, organizat de A.C.A. din România împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în perioada 8-10 aprilie 2011.
Ca şi în anii anteriori, pentru a veni cat mai mult în sprijinul tuturor celor interesaţi, la targul de miere sunt invitaţi sa participe: apicultori, firme de procesare, firme specializate în fabricarea produselor apiterapice şi cosmetice, medicamente de uz veterinar-apicol, furnizori de echipamente şi utilaje apicole.
Şi în acest an vom continua parteneriatul cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Compartimentul de Agricultura Ecologică, pentru a promova produsele apicole ecologice, având în vedere cererea tot mai mare de astfel de produse atât pe piaţa internă cât si pe cea externă.
Amplasarea standurilor se va face, la fel ca la ediţia din 2010, pe platforma ACA / I.C.D.Apicultură din Bucureşti, B-dul Ficusului nr.42, sector 1. Înscrierile şi rezervările de standuri se vor achita până la data de 1 aprilie 2011, la sediul ACA din România: Plata se poate face în numerar la sediul ACA - B-dul Ficusului nr.42, sector 1, 013975 Bucureşti; telefon: 021-233 40 19 (Doamna Director Economic Mariana Bălan)sau, prin transfer bancar în contul: RO33CARP041600218821RO01, Banca Carpatica,Sucursala Pantelimon, Bucureşti. Taxa de participare la Târgul Naţional al Mierii: Stand (3x 3m ) – cort - echivalentul în RON a 50 Euro la cursul BNR la data plăţii. Tariful este valabil pentru toată perioada desfăşurării manifestării şi cuprinde toate facilităţile necesare bunei etalări şi prezentări a mărfurilor.
Pentru rezervări standuri: dr.ing. Adrian Siceanu beeswoborders@yahoo.com; tel
0744655136
Pentru plata standurilor: ec. Mariana Bălan, acaromania@rdsmail.ro tel: 021 233 40 19
Detaliile si schema de amplasare a standurilor vor fi publicate pe www.aca.org.ro,
www.icdapicultura.ro, dar şi in revista Romania Apicola.
Vă aşteptăm să vă alăturaţi Asociatiei Crescatorilor de Albine din Român in acest dermes!.
Crescătorii de albine, descurajaţi de consumul scăzut de miere din România
Preţul mierii se triplează de la apicultor până la supermarket
Câteva zeci de crescători de albine s-au reunit, ieri, într-un seminar organizat la Direcţia pentru Agricultură Iaşi. Aceştia au fost informaţi cu privire la beneficiile care li se oferă prin implementarea proiectului „Apicultura şi dezvoltarea economică în mediul rural” precum şi la formele de finanţare nerambursabilă pe care le pot obţine în dezvoltarea producţiei de miere.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă apicultorii este lipsa unui consum sporit de miere, care să le permită investiţii în noi tehnologii şi care să le aducă profit. Deşi potenţialul apiculturii este unul semnificativ, această ramură întârzie să fie exploatată la adevărata capacitate, fie pentru că investiţiile sunt greu de realizat şi se amortizează într-un timp îndelungat, fie pentru că fermierii nu se încumetă să aplice pentru obţinerea de fonduri europene.
Proiect pentru dezvoltarea apiculturii
Compania World Vision România a demarat la sfârşitul anului trecut implementarea unui proiect care să ajute apicultorii. Două judeţe din zona Moldovei vor intra în aria de acţiune a proiectului, Iaşi şi Vaslui, alături de acestea fiind incluse şi judeţele Dolj şi Vâlcea. Aproximativ 200 de persoane vor beneficia de cei 430.000 de dolari alocaţi acestui proiect. „Potenţialul României este de 20 de kilograme pe familie de albine într-un an. Potrivit unui studiu efectuat în aria de acţiune a proiectului, 95% dintre apicultori sunt de subzistenţă sau semisubzistenţă şi au o medie de 35 de stupi de apicultor. Problemele majore în acest sector sunt metodele învechite de producţie şi o slabă promovare a produselor obţinute. Avem un consum de miere printre celemai scăzutedin Europa, deşi preţul mediu este între 8-10 lei pe kilogram, de trei ori mai redus faţă de produsele din supermarket-uri”, a precizat Roberto Pătrăşcoiu, managerul proiectului „Apicultura şi dezvoltarea economică în mediul rural” al World Vision. În cadrul acestui demers vor fi instruiţi 200 de apicultori, va fi oferit suportul tehnic necesar pentru 120 de noi afaceri în acest domeniu, vor fi înfiinţate asociaţii apicole locale şi va fi lansată o schemă de finanţare nerambursabilă de 2.500 de dolari, granturi de care vor beneficia maxim opt apicultori.
Bani europeni pentru producţia de miere
Potrivit oficialilor de la Direcţiade Agricultură, apicultura ecologică aduce venituri mai mari, însă şi munca depusă este pe măsură.„Ministerul Agriculturii va da şi în acest an un mic ajutor pentru conversia la apicultura ecologică, constând în 750 de euro pentru un număr cuprins între 1 şi 50 de familii de albine, 850 de euro pentru intervalul 51 – 100 familii şi 950 de euro pentru mai mult de 101 familii. Noi dorim să sprijinim apicultura ecologică pentru a da acestui judeţ una dintre puterile pe care le-a avut în trecut, aceea de a hrăni alte judeţe”, a spus Cătălin Roşca, directorul Direcţiei de Agricultură Iaşi. De altfel, crescătorii de albine pot opta pentru fonduri europene nerambursabile obţinute prin Măsura 141 - „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă”. Li se acordă câte 1.500 de euro anual, timp de cinci ani, dacă au vârsta până în 62 de ani, au un plan de afaceri şi vor comercializa cu 20% mai mult din producţie. Dacă după trei ani se dovedeşte că planul de afaceri nu a fost respectat nu va mai fi alocat ajutorul pentru ultimii doi ani. De asemenea, prin Măsura 112 - „Instalarea tinerilor fermieri” se pot obţine între 10.000 şi 25.000 de euro. Vârsta maximă trebuie să fie de până în 40 de ani, iar beneficiarul trebuie să fie instalat pentru prima dată în conducerea exploataţiei agricole. Sesiunile de depunere a proiectelor vor fi între 1-21 iulie şi 3-31 octombrie. În prezent se întocmesc dosarele de plată pentru beneficiarii Măsurii 112 de anul trecut, cea mai mare sumă plătită fiind de peste 106.000 lei.(Adelina Isachi)