Floarea soarelui (Helianthus annuus) este o plantă anuală din familia Asteraceae, nativă din America. Este una din compozitele cele mai cultivate pentru seminţele bogate în ulei. Frunzele sunt mari, întregi, peţiolate, cordate. Tulpina se termină cu un singur calatidiu sau uneori tulpina este ramificată şi are mai multe inflorescenţe. Calatidiile sunt mari, cu receptaculul plan, având culoare galbenă. Seminţele sunt bogate în ulei, conţinând, fără coaja fructului, circa 55% ulei comestibil şi cu întrebuinţare industrială, de exemplu, la fabricarea săpunului. Turtele rămase ca reziduuri de la extragerea uleiului alcătuiesc un nutreţ concentrat, bogat în proteine brute şi digestibile. Fiind o apreciata planta melifera,floarea soarelui asigura, in perioada infloririii, 30-130 kg miere/ha.
Mierea de floarea soarelui , are culoarea galben-aurie, cu un pronuntat miros placut, specific, si o dulceata inconfundabila.Culoarea acestui tip de miere variaza de la auriu la galben mustar. Are un gust fructat, unic. Se cristalizeaza foarte repede, formand o masa compacta.
In sedimentul sau granulele de polen pot ajunge si pana la 100%. Se cristalizeaza foarte repede, chiar in faguri si din acest motiv trebuie extrasa extrem de repede. Este utilizata in consumul casnic dar si pentru producerea de biscuiti si nugat.
Mierea de floarea-soarelui are efecte imunostimulente, dar si antiinfectioase directe, pentru ca in nectarul acestei plante, la fel ca si in glandele albinelor care il culeg, sunt prezente substante cu efect antibiotic.Aceasta miere este cea mai puternic energizanta (deoarece floarea soarelui urmareste mereu soarele si capteaza multa energie solara), este singura care contine lecitina sub forma pura.
- dezvoltarea intelectului si intarirea memoriei
- efecte imunostimulente
- guturai
- dureri de gat
- astm bronsic
- boli de stomac
Mierea de floarea-soarelui contine vitamina p si este recomandata persoanelor care au o activitate circulatorie proasta. Regleaza hipo si hipertensiunea si este indicata celor care au probleme de circulatie sangvina si o memorie deficitara.
Contraindicatii: consumul de miere este contraindicat pentru toti bolnavii la care este necesara limitarea glucidelor sau care au o hipersensibilitate fata de miere. Nu se recomanda celor cu tulburari glicoregulatorii sau cu diabet zaharat, precum si celor cu insuficienta pancreatica exocrina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu