Mierea poliflora rezulta din nectarul florilor mai multor plante,fiind o miere polivalenta, nici o planta nefiind predominanta.Cea monoflora sau uniflorala contine nectar recoltat de la o anumita specie. Din acest motiv, gustul si culoarea pot fi diferite. Este considerata o miere" complexa"deoarce uneste calitatile mai multor pecii de flori si arbori,fiind recomandata cel mai des pentru diferite afectiuni. Datorita compozitiei (zaharurisimple, glucoza si fructoza), este direct asimilabila. Mierea contine, in cantitati mici,vitaminele grupului B si vitamina C. De asemenea, mierea contine enzime : invertaza , amilază, catalază , acizi organici: lactic, gluconic, saruri minerale :fier, potasiu,calciu,fosfor. Mierea stimuleaza pofta de mâncare, faciliteaza digestia, imbunătăţeşte activitatea inimii, ficatului, creste procentul de hemoglobina din sange. Mierea este indicata in cazurile de anorexie, in special la copii. Mierea de albine este de asemenea un bun remediu contra oboselii fizice sau intelectuale.
Consumul de miere de albine poate prevenii tulburarile de crestere,demineralizarea oaselor.Are propietati antibacteriene si un continut de 3000Kcal/kg.
Datorita naturaletii sale, mierea de albine cristalizeaza in timp. Aceasta nu îi afecteaza calitatile. Daca se prefera lichida, se va incalzi moderat(max 40 gr), pe baie de apa.In primul rand, mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut. Substantele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Apoi, mierea este un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii si al mucoaselor. Acest produs al stupului este si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Nu in ultimul rand mierea este utila in mentinerea echilibrului endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni.
Indicatii terapeutice :
- Cresterea imunitatii organismului datorita continutului de enzime vii, laptisor de matca, grauncioare fine de polen.
- Se recomanda si in boli de inima, insomnie, crampe, constipatie, stari febrile.
- Adjuvant in surmenajul fizic si psihic, dezinfectanta, antiseptica, diuretica, laxativa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu