duminică, 27 martie 2011

Polenul

    Polenul este cules de albine din plantele inflorite pentru cresterea puietului,contine nenumarate vitamine si minerale dar si alte substante pretioase pentru om.Bogat in carbohidrati buni,proteine,lecitina, calciu,fosfor,fier,nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor,mai ales daca sunt anemici,lipsiti de energie sau trec printr-o perioada de efort intelectual.Stimuleaza pofta de mancare,invinge oboseala,ajuta la functionarea optima a sistemului nervos,protejaza creierul.Doza recomandata este o jumatate de lingurita inainte de mesele oprincipale pentru copii,respectiv  o lingurita pentru adulti,timp de cel putin 30 zile.
   Polenul este un aliment proteic deosebit de bogat in elemente necesare existentei plantelor, dar si organismelor animale. Intr-un kilogram de polen se contin atitea doze zilnice de ritin (vitamina P), cite ar fi necesare citorva zeci de oameni pentru a preveni un accident vascular la nivelul creierului. Un rol important pentru functionarea normala a sistemului nervos revine unei alte substante continute in polen - anevrina. In plus, polenul este un stimulent al poftei de mincare, inlesneste digestia, imbunatateste tonusul, alunga oboseala, previne rahitismul, caderea parului si chiar face sa creasca mai bine parul, hranindu-i radacinile.Graunciorii de polen sunt celule sexuale masculine, organul de reproducere mascul al plantelor superioare. Un rol deosebit în compozitia polenului îl au enzimele care accelereaza si regleaza procesele vitale. Polenul este astfel cel mai important element de crestere pentru albine, dar si pentru refacerea tesuturilor uzate.Este adus în stup tot de culegatoare, la ore la care umiditatea atmosferica este ceva mai crescuta, dimineata si spre seara.Dupa culoare, ne putem da seama de planta din care provine: albastrui de la nalba, rosu de la par, piersic, castan, galben-auriu de la alun si papadie, mov de la coriandru, negru de la mac, cenusiu de la soia, galben deschis de la floarea soarelui.Nu trebuie sa ne mire ca polenul pus în vânzare este multicolor, deoarece albinele nu culeg polen doar de la o singura planta, asa cum fac cu mierea, ci prefera diversitatea.Polenul este alcatuit din proteine, aminoacizi liberi, acizi grasi, vitamine, microelemente, hidrati de carbon, vitamine si antibiotice.Pentru albine, polenul mai vechi de un an este mai putin eficient, au observat prisacarii, deci si pentru om ar fi bine sa fie consumat polen proaspat.

                  INDICATII TERAPEUTICE
- Afrodisiac,polenul este celula sexuală vegetală, conţine mulţi hormoni şi vitamine ce stimulează funcţia sexuală.
- Anti-alergic,datorită proteinelor de lungimi diferite din polen; totuşi, cele mai alergice granule de polen sunt cele purtate de vânt şi nu cele aduse în stup de către albine. Când polenul este este administrat în doze mici, ca aliment, peste miere sau amestecat cu miere, poate desensibiliza repede aceste alergii, constituindu-se astfel într-un produs anti-alergic.
- Anabolizant,polenul conţine multe vitamine şi alte elemente nutritive ce sunt implicate în creşterea apetitului şi ajută la construirea noilor celule.
- Anorexie(pierderea apetitului),dată de prezenţa multor vitamine.
- Anti-Aterosclerotic,polenul datorită compoziţiei sale complexe, reduce nivelul presiunii arteriale când aceasta este ridicată, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină prin îmbunătăţirea funcţiilor ficatului şi ajută la regenerarea celulelor endoteliului arterial .
- Antibacterian,florile care produc polenul nu sunt "interesate " să hrănească bacteriile , astfel că vor adăuga substanţe antibacteriene, cum sunt bioflavonoizii .
- Previne cariile,polenul este un produs antibacterian nespecific ; cariile sunt produse de bacteria "Streptoccocus mutans" , care nu se mai poate multiplica în prezenţa polenului atât de uşor .
- Antidepresiv,polenul conţine toţi aminoacizii necesari pentru ca sistemul nervos să şi-i creeze pe ai săi , antidepresive naturale, cum ar fi endorfinele .
- Antiinflamator,polenul conţine , printre multe alte substanţe , mici cantităţi de bioflavonoizi care sunt cunoscute ca puternice substanţe antiinflamatorii .
- Antioxidant ,datorită conţinutului în flavonoizi al polenului.
- Antiparazitar este o proprietate ce face parte din aceeaşi clasă cu "antibacterian" şi "antibiotic" ; plantele (florile) nu sunt "interesate" să hrănească vreun "parazit" ; pe de altă parte , polenul furnizează toţi nutrienţii necesari pentru îndepărtarea acestor creaturi nedorite.
- Antipiretic ,polenul stimulează imunitatea (vezi paragraful anterior) ; un sistem imun puternic poate îndepărta multe dintre cauzele febrei (bacterii, virusuri, paraziţi, precum şi substanţele lor asociate) repede şi uşor .
- Antitoxic ,polenul este cel mai bun aliment pentru ficat ; un ficat sănătos poate neutraliza mai bine toxinele.
- Biostimulant ,polenul proaspăt este alcătuit din miliarde de celule vii, care au o "forţă vitală" foarte puternică ; gândiţi-vă la polenul stejarului sau al lămâiului care permit acestor copaci să trăiască peste 1000 de ani!
- Dietetic ,polenul este un aliment foarte bun , după cum a fost menţionat mai sus ; el este o sursă vegetală de elemente nutritive foarte bine echilibrată ; astfel se recomandă pentru obezitate, hipertensiune arterială, gută, etc.
- Diminuează edemele (apa în exces din ţesuturi),polenul scade nivelul proteinelor în sânge , astfel absorbindu-se apa aflată în exces în ţesuturi înapoi în curentul sanguin .
- Diminuează hemoragiile ,polenul hrăneşte ficatul care produce toţi factorii anti-hemoragici necesari ; întăreşte pereţii capilarelor ; Creşte energia sângelui şi a corpului ; în acord cu Medicina Tradiţională Chineză , când Qi-ul (bioenergia) e scăzut, sângerările apar mai des ; un Qi crescut = fără hemoragii, sau mai puţine .
- Reduce nivelul tensiunii arteriale ridicate ,imbunătăţeşte fluiditatea sângelui deoarece polenul scade nivelul grăsimilor din sânge ; reduce microhemoragiile , şi astfel incidenţa aterosclerozei ; catifelează interiorul pereţilor arteriali, capilari şi venoşi, hrăneşte musculatura arterială , făcând-o mai flexibilă ; hrăneşte muşchii şi nervii cardiaci ; o inimă sănătoasă poate controla mai bine variaţiile tensiunii sanguine .
- Scade nivelul colesterolului sanguin, acizilor graşi liberi (prezenţi în inimă şi în alţi muşchi ca surse de energie metabolică) , trigliceridelor (sunt un grup din clasa lipidelor, legături (esteri) ai glicerinei cu acizii graşi) , beta-lipoproteinelor (sunt legături macromoleculare între lipide şi proteine şi sunt solubile în apă) şi al albuminelor (proteine de dimensiuni relativ mici ce se găseşte în sânge şi în alte lichide organice). 
- Diminuează efectele negative ale stressului excesiv ,polenul conţine toate elementele nutritive necesare funcţionării sistemului nervos ; un sistem nervos mai sănătos înseamnă o mai bună adaptabilitate la mulţi dintre factorii de stress.
- Reduce riscul bolilor genetice ,polenul conţine în interiorul cromozomilor săi mulţi acizi nucleici ; aceste substanţe sunt extrem de importante pentru regenerarea celulară ; când lipsesc una sau mai multe dintre acestea riscul bolilor genetice este crescut.
Diuretic,conţinutul relativ ridicat al polenului în carbohidraţi creşte nivelul apei biologice din organism.
- Energizant ,conţine toţi nutrienţii necesari celulelor noastre dinamice (celule musculare şi ale sistemului nervos).Conferă o senzaţie de bunăstare, secreţia de endorfină este crescută de prezenţa a suficienţi aminoacizi în sânge.

- Îmbunătăţeşte toate funcţiile cerebrale,datorită prezenţei unei cantităţi incredibil de mari de elemente nutritive diferite ce se găsesc în polen ; aceste substanţe hrănesc în mod direct , după cum s-a menţionat mai sus, toate celulele neuronale ; efectul indirect este datorat hrănirii ficatului, un ficat sănătos produce la rândul său alte substanţe foarte importante pentru funcţionarea creierului. 
- Îmbunătăţeşte producerea de hemoglobină şi de hematii, polenul conţine toate substanţele necesare pentru regenerarea celulară, inclusiv pe cele necesare pentru celulele sanguine ; de asemenea conţine fier care este foarte important pentru sinteza hemoglobinei .
- Îmbunătăţeşte funcţionarea intestinului gros,pentru că în final hrăneşte flora intestinului gros.
- Îmbunătăţeşte nutriţia şi funcţiile tuturor muşchilor,(inclusiv muşchii netezi ai organelor interne) datorită elementelor nutritive din compoziţia lui. 
- Îmbunătăţeşte funcţiile prostatei,polenul este celula sexuală vegetală,este antibacterian,este antiinflamator,este diuretic.
- Îmbunătăţeşte funcţiile stomacului ,hrăneşte celulele din mucoasa stomacului care produc suc gastric ; hrăneşte muşchii stomacului , ajutând la amestecarea alimentelor cu sucul gastric şi la deplasarea bolului alimentar spre duoden şi intestinul subţire.
- Facilitează naşterea,atât mama cât şi copilul au nevoie de muşchi puternici în timpul naşterii.
- Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină,vezi scăderea grăsimilor din sânge , în acest mod crescând fluiditatea sângelui ;creşte puterea muşchilor cardiaci care vor pompa mai mult sânge cu mai puţin efort , dar şi datorită creşterii elasticităţii arteriale.
- Îmbunătăţeşte vederea ,în mod direct prin hrănirea celulelor oculare ; indirect prin hrănirea ficatului ; ficatul produce cele mai multe substanţe precursoare necesare acestei funcţii.
- mbunătăţeşte flora intestinală,rezidurile rezultate din digestia polenului în stomac şi intestinul subţire hrănesc flora intestinală.
- Îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, vezi compoziţia polenului şi bioenergia ; ficatul are peste 1000 de funcţii biochimice diferite. 
- Îmbunătăţeşte capacitatea sexuală (în special la bărbaţi),polenul este celula sexuală vegetală masculină. Tonic ,polenul creşte apetitul, funcţia digestivă, curgerea sângelui, funcţionarea inimii şi a sistemului nervos, capacităţile sexuale.
- Îmbunătăţeşte structura pielii,prin conţinutul ridicat în vitamine,colagenul şi elastina din piele sunt proteine ; polenul conţine toţi aminoacizii necesari producerii acestor proteine.
- Îmbunătăţeşte depozitarea vitaminei C în glanda suprarenală, timus, intestin subţire, intestin gros şi în ficat,acesta este un efect dovedit experimental ; oamenii nu pot produce vitamina C ; astfel că această proprietate este extrem de importantă pentru sănătatea noastră !
- Îmbunătăţeşte funcţiile tiroidei ,prin mai buna nutriţie a tiroidei ; atât polenul cât şi tiroida sunt legate de "energie", de "yang" conform Medicinei Tradiţionale Chineze ; polenul conţine toţi aminoacizii necesari pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
- Măreşte imunitatea,datorită conţinutului de carotenoizi.
- Protejează organismul împotriva efectelor negative ale chimioterapiei,prin protecţia ficatului, regenerarea celulară şi detoxifierea ficatului.
- Reglează greutatea corporală,greutatea este reglată prin mai multe mecanisme , inclusiv hormonale; hormonii sunt proteine alcătuite din aminoacizi.
- Facilitează funcţionarea creierului,polenul este cel mai bun aliment pentru creier.




      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu