joi, 24 martie 2011

Miere de Rapita

        Rapita,(Brassica napus oleifera şi Brassica rapa oleifera) este o plantă din familia cruciferelorBrassicaceae cu florile galbene şi cu tulpina subţire, lungă şi ramificată. Seminţele sale sunt bogate în ulei folosit la producerea biodieselului. 
Se situează pe locul cinci, sub aspectul producţiei de ulei comestibil, între plantele oleaginoase uleiul de rapiţă are largi utilizări industriale şi alimentare ; turtele de rapiţă obţinute din procesare au o bună valoare furajeră, fiind bogate în protein (38-42%), glucide şi săruri minerale; paiele de rapiţă se folosesc in industria materialelor de construcţii.
Rapiţa se recoltează timpuriu, motiv pentru care constituie o bună premergatoare pentru grâu şi orzul de toamnă.Rapiţa este o excelentă planta meliferă timpurie (asigură circa 50 kg miere/ha)        
             Mierea de rapita unul din tipurile de miere cu cele mai puternice propietati antibacteriene, are culoare galben-deschis, foarte dulce,un gust și un miros placut, cu o consistență densă, dizolvându-se greu în apă. Se cristalizează la 10-12 zile de la extracție, chiar în faguri, luând o culoare albicioasă și ușor gălbuie. Mirosul ei este cel al florilor de rapiţă.De aceea recoltarea trebuie facută rapid, la terminarea înfloririi. caracterizata printr-un nivel ridicat de glucoza,care este dominanta asupra fructozei,aceasta fiind si cauza cristalizarii extrem de rapide a mierii.Datorita acestui fapt comercializarea se face doar cristalizata,aspectul fiind al unei creme,datorata cristalelor foarte fine. Mierea de rapita este obtinuta din Brasica napus , planta oleaginoasa, care, in ultimii ani acopera mari suprafete. Coloratia este foarte slaba, nu depaseste 35 mm pe scara Pfund (gradata de la 0 la 140mm). Mirosul este specific, in schimb, gustul este foarte placut, nefiind atat de dulce.Mierea de rapita este destul de usor de descris gasindu-se in cantitate mare in stare pura sau aproape pura. Continutul de apa este destul de ridicat, 18%, datorat si grabei de la recoltare, mierea de rapita poate cristaliza chiar in faguri, devenind imposibil de extras. Valoarea ph este relativ ridicata si aciditatea destul de slaba - (ph = 4, aciditatea totala de ordinul a 15 meg./kg). Conductibilitatea electrica foarte scazuta indica un continut scazut in substante minerale.
    Mierea de rapiţă se recoltează în lunile mai-iunie dacă provine din însămânţări de toamnă. Rapiţa de primăvară, care ocupă suprafeţele mai mici, înfloreşte mai târziu şi mierea se recoltează în iulie-august.
     Există analogii între mierea de rapiţă şi cea de crucifere înrudite din punct de vedere botanic, adică aparţinând genurilor Sinapis, Raphanus şi Brassica. Mierea de muştar este o miere deschisă la culoare cu cristalizare foarte rapidă. Ca toate mierile de crucifere din aceeaşi grupă, este fie nu prea aromată, fie afectată de un miros de varză care, în cazuri extreme poate fi de-a dreptul dezagreabil.
       Indicatii terapeutice:
- Mierea de rapita este recomandata in afectiuni ale rinichilor si impotriva colesterolului.
- Este recomandată în tratamentul local al ulcerelor varicoase. Uleiul de rapiță contine enzima Q3 necesară oaselor. Din același motiv mierea de rapiță poate fi folosită ca adjuvant în tratarea osteoporozei.
- Ajuta si la refacerea si mentinerea elesticitatii peretilor vasculari. 
- Consumul de miere de rapita protejeaza ficatul, splina si pancreasul de diverse boli.
- Are efecte benefice in viroze si raceli, in toate afectiunile bucale si ale cailor respiratorii.

2 comentarii:

  1. Foarte buna mierea de rapita. Eu iau de pe http://www.mierepenet.ro/miere-de-rapita si este foarte buna. Magazinul este a unei cunostinte, apicultor, este foarte de incredere, are miere buna, naturala.

    RăspundețiȘtergere




  2. miere naturala


    Bine ati venit la Miere Sibiu magazin online de produse apicole, Cumpără miere naturala online la cel mai bun preț. Va oferim urmatoarele produse apicole de calitate miere de salcam, miere padure, miere poliflora si amestecuri apicole pentru diverse afectiuni.


    https://mieresibiu.ro/

    RăspundețiȘtergere