duminică, 27 martie 2011

Miere de Menta

     Menta (Mentha Piperita)este un gen de aproximativ 25-30 specii de plante din familia Lamiaceae, distribuite mondial, şapte în Australia, una în America de Nord şi celelalte în Europa şi Asia; există şi hibrizi, este un remediu natural deosebit pentru imbunatatirea digestiei, calmarea durerilor de cap.Aroma sa si callitatile medicinale au fost apreciate de secole. Se pare ca era foarte populara la greci si romani.     
   Menta este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute. Mentha piperita este o planta anuala, erbacee, considerata insa de multi autori ca fiind perena.Radacina, este formata dintr-un numar foarte mare de radacini adventine fibroase, care ajung in profunzime pana la 40-60 cm.Tulpina este anuala, patrunghiulara, compusa din noduri si internoduri, mai mult sau mai putin erecta, puternic ramificata. In functie de conditiile pedoclimatice, poate creste pana la 1 m si chiar mai mult. Din mugurii situati pe portiunea lignificata a tulpinii de sub nivelul solului se formeaza stolonii. In functie de locul unde cresc, stolonii sunt de 2 feluri: aerieni si subterani. Acestia sunt, in general, formatiuni tulpinale asemanatoare ramificatiilor. Stolonii aerieni formeaza la noduri radacini adventine si tulpini. Stolonii subteranii sunt de culoare albicioasa si prezinta la noduri radacini adventine. Stolonii apar la inceputul fazei de ramificare a tulpinii centrale, cresc in lungime, traiesc pana in anul urmator cand, dupa ce dau noi tulpini si dupa acestea se inradacineaza mor.Menta contine un nivel crescut al uleiului activ esential mentol. In multe tari ceaiul de menta este baut dupa masa pentru imbunatirea digestiei. Planta are puterea de a reduce contractiile musculare care provoaca gaze, umflari si balonari abdominale.Menta se poate folosi cu succes in tulburarile gastro-intestinale, intretinand si sanatatea ficatului si face minuni in cazul indigestiilor si starilor de voma.     
   Mierea de menta are aroma mentei şi gust dulce, consistenţa uniformă, vâscoasă, cristalizează în granule mărunte, incomplet. Are culoare verzui-brun roşcată şi se recoltează în cantităţi mari în Delta Dunării şi zonele de inundaţie ale acesteia. Conţine o cantitate mare de vitamina C şi datorită calităţilor nutritive şi terapeutice, se caută pentru consum si  cristalizeaza în granule marunte.

     Mierea de menta pasteaza aroma plantei si este folosita mai ales pentru reglarea digestiei si combaterea balonarii,dar si in caz de probleme ale aparatului respirator avand efect antitusiv,bronhodilatator.Are o nuanta verzui-roscata.Mierea de menta este culeasa de albine din culturile de menta intinse pe zeci de hectare,menta are o productie de 200 kg miere/ hectar.
     Miere de mentă,atât mierea, cât şi floarea de mentă ,din cultură sau din flora spontană conţin un ulei volatil format din: mentol, mentofuran, gama-pinen, felandren, limonen, cadinen, cineol, aldehide, alcool amilic, timol, carvaclor etc. Acţiune şi utilizare terapeutică:calmeaza durerile, este antihemoragica si tonifianta, analgezic uşor, carminativ , tonic, antiseptic în spasme pilorice, dischinezii biliare şi gastro-intestinale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu