miercuri, 23 martie 2011

Miere Salcam

       Mierea de Salcam este cunoscuta si folosita din vremuri stravechi ca avand proprietati benefice asupra sanatatii, deoarece este un aliment ce contine elemente nutritionale de care organismul are nevoie pentru dezvoltare si refacere.Mierea de salcam este asimilata foarte usor de organism, oferind energie si substante bioactive si nutritive. Calitatile acesteia se cunosc din antichitate. Mierea de salcam a fost numita hrana vie.Este cea mai limpede miere ce se recolteaza la noi in tara,iar datorita gustului fin,este preferata de majoritatea oamenilor,pentru indulcirea diferitelor alimente si bauturi.Salcâmul (cf. turc. salkâm) (Robinia pseudacacia, familia Leguminosae) este un arbore melifer, cu tulpina înaltă, până la 25-30 de metri şi ramuri spinoase rare, fiind aclimatizat în Romania. Provine din continentul nord-american. Creşte spontan pe aproape orice tip de teren. Are capacitatea de a fixa azotul din atmosferă, iar seminţele îşi păstrează mulţi ani capacitatea de germinare. Are frunze compuse şi flori albe, în ciorchine, puternic mirositoare, iar fructele sunt păstăi aplatizate, brun roşcate. Înfloreşte primăvara târziu, în luna mai-iunie. Face parte din categoria arborilor cu lemn de esenţă tare, deosebit de rezistent la umezeală. Lemnul este utilizat pentru lucrări amplasate în aer liber, stâlpi de gard, construcţii diverse, în industria navală şi pentru fabricarea parchetului. Florile au întrebuinţare în farmacia naturistă. Scoarţa salcâmului conţine fitotoxine.
     Producţia de nectar la salcâm este de 1-4 mg/floare, cu un conţinut de zahăr de 40-70%. Secreţia nectarului începe în jurul temperaturii de 10oC, este maximă între 20-30oC, scade treptat la temperatura de 35oC, după care încetează complet. Sporul mediu zilnic este de circa 4 kg miere/familie, cu variaţii între 0,5-12 kg/familie. La un cules se realizează 10-25 kg miere extrasă/familie. Arborii răzleţi produc 1100-1700 kg miere/ha, cei din masiv 900-1500 kg miere/ha, iar plantaţiile tinere doar 300-700 kg miere/ha. 

    Mierea de Salcam contine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, malic, oxalic, citric), flavoane, flavonoide, dextrina, compusi ai azotului.Mierea de salcam are un continut in fructoza mai mare decat al celorlalte tipuri de miere (41,7%) si contine 10% zaharoza si maltoza si 34,7% glucoza, avand pH-ul 4. In total, mierea de salcam contine 435 substante mierea de salcam este monoflora, fiind culeasa in marea majoritate de la o singura specie de planta, din salcam.

      Mierea de Salcam are un gust placut, dulce, este vascoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cand este proaspata. Cristalizarea este un proces natural si depinde de raportul dintre glucoza si fructoza din componenta mierii si de temperatura mediului. Datorita unei cantitati mari de fructoza, aceasta nu se cristalizeaza decat dupa un an si jumatate doi ani, dar nici atunci in totalitate.Mirosul este specific. Trebuie sa tinem cont insa, ca mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.Retineti! Mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.

Indicatii terapeutice:

     Principala calitate a mierii de salcam este aceea,de calmare a tusei, este antiseptica si este folosita in tratamentul asteniei si nevrozelor. Aceasta mai este recomandata in:

-este un calmant care linisteste organismul;
-combate cu succes insomnia;
-are o actiune usor laxativa si antiseptica;
-antidiareica si diuretica;
-inlatura starea de voma;
-este un bun expectorant;
-limpeszeste vocea (in caz de raguseala);
-este indicata in cazul anemiilor. 
-ajuta la eliminarea substantelor toxice din ficat si rinichi;
-combate si calmeaza tusea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu